keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Rengaskeinu ja puukehikko


Linnunlelupajan työskentely jatkuu edelleen, maanantaina ja tiistaina oli työn alla pikkulintujen häkkiin rengaskeinu ja puinen kiipeilyteline.

(Klikkaa "Lisätietoja" nähdäksesi loput.)



Tässäpä siis ensimmäiseksi pikkulintujen kokoinen pieni rengaskeinu:

Keinussa on jokaisessa renkaassa hieman eri paksuista sisalia, suurin rengas on tehty 8mm vahvalla, yksi kerros. Keskimmäinen rengas on noin 5mm vahvuista ja kaksi kerrosta, viimeinen rengas taas puolestaan 3mm ja kaksi kerrosta.

Renkaista tuli mukavan vaihtelevan kokoiset. Keinu on tehty aiemmin postaamallani ohjeella, käyttäen samoja metallipinnoja joita kuvassakin oli.

Tämä keinu tulee siis pikkulintuhäkkiin, eli kanarialintujen ja pikkupeippojen jalkoja varten ajateltu. Isommallekin papukaijalle toki toimii, mutta sellaiselle tekisin vielä paksumman. Esimerkiksi tuota 8mm sisalia kaksi tai kolme kerrosta.

Ison linnun keinusta tulee kuvaa myöhemmin, työjonossa vuoroaan odottelee sellainen. :)




Tein myös pikkulintuja varten kiipeilyhökötyksen, ohjeesta kiitos Jarmolle. (Hänen sivuiltaan löytyy lisääkin kaikenlaisia mukavia raksausohjeita, kannattaa tutustua.)


Ensimmäinen kiipeilytorni tuli tosiaan pieniä lintuja varten, joten puuksi riittää suht ohutkin. Eiväthän nämä varsinaisesti kiipeile, mutta saavat hyvää jalkajumppaa ja lentoharjoituksia koettaessaan tähdätä eri kerroksiin. Tuossa pystyi hyödyntämään kerralla montaa erilaista puuta, sileämpää ja karheampaa, ohuempaa ja paksumpaa, vinoa ja suoraa, eli juurikin täydellinen jalkojen kannalta.
Tulen käyttämään tuota myös hyödyksi herkkujen kiinnityspaikkana, joutuvat sitten roikkumaan joka puolella.

Puuksi valitsin vinoa, vänkyrää ja oksaista, tästähän kun ei tosiaan tarvise mikään symmetrinen tai suora tulla, pääasia, että jalat saavat työtä. Tosin yllätyksekseni lopputuloksena olikin melko suora rakennelma.
Pikkupalikat sahailin satunnaisen mittaisiksi, ohuempiin porasin rei'ät poikittain ja paksumpiin pitkittäin.
Poikkipuut on sahattu suht saman mittaisiksi, lähinnä tärkeää oli varmistaa, ettei mikään palikoista tule lyhyempi olemaan, pidempihän ei mitään haittaa. Poraukset tein ensimmäisen poratun puun reikiä apuna käyttäen, jotta asettuvat yhtä suuren matkan päähän toisistaan.

Sivulle päin törröttävät oksat on tarkoituksella jätetty poikkipuihin kiinni.
Pienen linnun kannatteluun kun riittää pienikin oksa.

Rautalankana käytin paksuinta löytämääni, taisi olla 1,8mm. Poraukset on tehty neljällä millillä, jottei tarvitse hampaat irvessä rautalankaa läpi työntää.
Pohjan koossa pitäväksi voimaksi valitsin metallirenkaita, löytyi ruuvien yms. seasta irtotavarana. Eli edullisia ja jämäköitä. Pussillinen niitä taisi maksaa hurjasti euron ja siitä tekee aika monta telinettä.
Noita löytyi myös useampaa eri kokoa, otin Caroa varten isompaa ja pikkulintuja varten pienempää. Isompaan reikään kun jäisivät varmaan päästään kiinni. Suurempia lintuja ajatellen noihin on kätevää ripustaa lelujakin, mutta pikkulintujen suhteen tuolla ei ole sinänsä merkitystä, ehkäpä kiepsautan tuollaiseen hirssin kiinni joku päivä, niin joutuvat vähän aikaa ihmettelemään miten se haetaan.

Matto näyttää siltä, että jotain askarteluja on tehty...

Ketjut tuli liitettyä toisiinsa rautalankalenkillä, materiaalina samaa rautalankaa kuin kehikossakin. Itse asiassa kyseessä on hukkapätkä, kun kehikon langoista leikattiin liiat pois. Tästä on helppo napsauttaa kehikko häkkiin kiinni, pesun ajaksi häkissä olevan kiinnikkeen voi jättää paikoilleen ja irroittaa pelkästään kehikon.
Ja pienillä linnuillahan tällainen pysyy pelkästään koukullakin, eli mitään kummallisia lukkomekanismeja ei näiden kanssa vaadita, toisin kuin isojen papukaijojen kanssa.



Rakennelma saattaa näyttää suht isolta kanarialintujen kokoon nähden, mutta koska häkkikin on iso ja lintuja on paljon, ei tästä tullut ollenkaan liian isoa. Korkeutta on noin 60 senttiä, leveyttä noin 22 senttiä, plus sivuille törröttävät oksat päälle. Omasta häkistäni tämä ei siis poista lentotilaa nimeksikään.

Tehdessäsi tällaista pikkulintuja varten, muista ottaa häkin koko huomioon. Isossakin kaupan häkissä tämä vie huomattavan määrän lentotilasta, joten sopii paremmin aviaario- ja huonekäyttöön. Aviaarioissa ja lintuhuoneissa tästä tulee myös haastetta mukaan, sillä linnut joutuvat tähtäämään haluamaansa kerrokseen suoraan lennosta. Pienessä häkissä pääsisivät hiljaisemmasta vauhdista laskeutumaan tai jopa hyppäämään seinältä. Mikäli siis ei löydy isoa lintuhäkkiä, niin suosittelen ripustamaan tämän siihen huoneeseen, jossa linnut pääasiallisesti ulkoilevat, muutoin tästä on jopa enemmän haittaa kuin hyötyä.

 Teen vielä tällaisen hieman pienemmän agaporniksia varten, sekä reippaasti suuremman Caroa varten. Näistä kuvia myöhemmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti