keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Papukaijan soveltuvuus lemmikiksi tieteellisestä näkökulmasta

Kuva: Ida-Emilia Kaukonen, Neitokakadut.com

Jarmo Tuutti, Papukaija.fi -sivuston ylläpitäjä, julkaisi Papukaijan soveltuvuus lemmikiksi tieteellisestä näkökulmasta -artikkelin (tässä artikkeli .pdf-muodossa). Artikkelin pohjana on Monica Engebretsonin artikkeli "The welfare and suitability of parrots as companion animals: a review", jossa Engebretson toteaa papukaijojen olevan lemmikeiksi sopimattomia. Kun Engebretsonin esittämiä ongelmia käydään läpi tieteellisiin lähteisiin ja suomalaiseen lintuharrastukseen perustuen, huomataan, ettei papukaijan pitäminen sittenkään ole niin ongelmallista.

Artikkelissa käydään läpi eläimen hyvinvointiin liittyvä määritelmä viidestä vapaudesta ja niiden toteutuminen papukaijojen kohdalla, kerrotaan mahdollisista kasvatuksen ongelmista, sekä niitä ratkaisemaan tehdystä sertifioinnista, joka määrittelee eettisen kasvatuksen vaatimukset. Lisäksi tekstissä käsitellään, millaisia uhkia papukaija voi aiheuttaa muille ihmisille ja luonnolle. Jokaisen, joka on kiinnostunut siitä, sopiiko papukaija - tai lintu ylipäätään - lemmikiksi kenellekään, kannattaa tämä artikkeli lukea.

Lemmikkipapukaija lentämässä luokse pyynnöstä.
Kuva: Ida-Emilia Kaukonen

Mikäli suomalaiseen lintuharrastukseen ja sen vaatimuksiin tahtoo tutustua enemmänkin, on Papukaija.fi -sivustolla luettavissa ilmaiseksi Papukaija lemmikiksi? -opas. Opasta ei ole tarkoitettu ainoaksi oppaaksi papukaijaa pitäessä, vaan se on tarkoitettu luettavaksi ennen papukaijan hankintaa ja antamaan yleiskatsauksen siitä, mitä papukaijan kanssa eläminen tarkoittaa. Opas on siis tarkoitettu päätöksenteon avuksi eikä se yksistään riitä minkään linnun pitämiseen.

Lisää esimerkkiä suomalaisesta lintuharrastuksesta ja Papukaijan soveltuvuus lemmikiksi tieteellisestä näkökulmasta -artikkelissa mainitusta siipisulkien typistämisestä löytyy helposti vaikkapa tästä infografiikasta: Anna lemmikkipapukaijan lentää. Infografiikka tuo esille syitä siitä, miksi maailmalla yleinen siipisulkien typistäminen ei ole ratkaisu mihinkään ja miksi sitä ei tulisi kenenkään Suomessa tehdä, vaikkei sitä erikseen eläinsuojelulaissa kielletäkään. Lemmikkilinnut Kaijuli ry listasi vuoden 2012 syyskokouksessa yhdeksi tavoitteeksi eläinsuojelulain uudistusta koskien saada lintujen siipisulkien typistämisen rajoitettua.
Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n tavoitteet eläinsuojelulain kokonaisuudistukseen voit lukea tästä linkistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti