perjantai 2. syyskuuta 2011

Namijemma vehnäjauholiisteristä


Papukaijat vaativat jatkuvasti erilaista nakerreltavaa. Kuten ihmisetkin, myös linnut voivat kyllästyä mikäli lelut ovat aina samoja vanhoja. Papukaijan kanssa täytyykin siis aina pitää aivomyrsky käynnissä ja kehitellä uusia, kivoja leluja.
Sattumalta huomasin kerran ohjeen myrkyttömään vehnäjauholiisteriin. Tämä on ollut se, mitä olen etsinyt, myrkytöntä liisteriä. Tästä saa nimittäin linnuille vaikka mitä!


Seokseen tarvitaan:
1dl vehnäjauhoja
3dl vettä
vanhoja sanomalehtiä tms. paperia

Mikäli teet kerralla vain pari lelua, riittää 0,5dl jauhoja ja 1,5dl vettä. Tai vaihtoehtoisesti määriä voi suurentaa samassa suhteessa, jos tahtoo tehdä isomman annoksen kerrallaan.

Sekoita jauhot kattilassa pieneen määrään vettä. Kaada tämän jälkeen loput vedet sekaan, sekoittele huolellisesti ja anna kiehahtaa. Valmista! Hommaa nopeuttaa, mikäli keität veden vedenkeittimessä, tällöin seos kiehahtaa heti kun levy vain lämpenee.
Anna liisterin jäähtyä hetki, jottet polta sormiasi. Revi tällävälin paperi suikaleiksi ja sitten ryhdy askartelemaan!


Muotteina voi käyttää melkein mitä vain tai voit olla ilman muotteja. Tein itse osan leluista jälkiruokakulhoihin. Vuorasin kulhon sisäpinnan talouskelmulla, jottei paperi tartu siihen kiinni ja sitten ladoin vain kerroksia toisensa perään.
Osan tein ilmapallojen päälle, pallo puhalletaan halutun kokoiseksi ja peitetään liisteröidyillä suikaleilla. Ripustetaan kuivumaan, puhkaistaan pallo ja vedetään se lelun sisältä pois. Samasta rei'ästä saa myös namit sisälle, ellei näitä laita jo valmiiksi pallon sisälle ja koita puhkaistaessa saada tippumaan leluun. Varo tosin tällöin, ettei pallosta jää riekaleita sisälle, nämä kun eivät linnun ruuansulatuselimistöön sovi.

Hyödynsin näihin leluihin ilmapallojen lisäksi myös käytettyä serpentiiniä. Näin sain pinnasta kivan värikkään. Kiitos anoppi ja vapunvietto. :D
Valmiin työn kuivumiseen menee vähintään vuorokausi tai pari. Työ ei tunnu enää kostealta ja kuulostaa erilaiselta kuivuneena, varaa tähän siis riittävästi kärsivällisyyttä, jotta annat lelujen kuivua huolella ennen kuin tarjoat ne linnuille.

Suunnittele lelujen koko ja käytettävät namit lintusi koon ja lajin mukaan. Caron nameina toimivat kuorelliset pähkinät.

Kurppa tutkimassa uutta aarrettaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti