maanantai 11. helmikuuta 2013

Kuppilelu


Kuppilelu on tehty pieniä papukaijoja varten, mutta myös jotkin suoranokat pystyvät siitä hyötymään, mikäli lelussa käytetyt kupit ovat riittävän pieniä.

Tarvikkeet:

 • Paperikuppeja (tai vastaavia)
 • Kuppeihin sopivia muovi- tai pahvikansia
 • Sisalnarua, nahkanauhaa tai ohutta ketjua
 • Sakset tai veitsi


Aloita leikkaamalla pahvimukeista pohja irti. Tästä pohjasta tulee lelussa käytettävä kuppi, joten valitse sen korkeus linnun koon ja taitojen mukaan (ja toki myös kannen koon mukaan).


Käyttämiäni muovikiekkoja saa ostettua eläinkaupoista, jotka myyvät niin sanottuja Do It Yourself -osia lintujen lelujen tekemistä varten. Toki näiden tilalle kelpaa hyvin myös pahvista leikattu kansi. Suoranokkien kanssa tulee huomioida, että kannessa täytyy olla reikiä, jotta suoranokat pääsevät kupeissa oleviin ruokiin käsiksi. Kuppia nakertelemaan kun ne eivät pysty. Pahviin saa tehtyä sopivia reikiä vaikkapa rei'ittäjän tai saksien avulla.


Sopivan kohdan pohjan leikkaamiselle näkee pudottamalla muovikiekon kuppiin ja sitten leikkaamalla kupin  suunnilleen kiekon alapuolelta.


Kun haluttu määrä kuppeja on valmiina, tehdään jokaisen pohjaan reikä suunnilleen keskelle. Tämän jälkeen onkin vuorossa enää kokoamisvaihe.


Kiinnitä käyttääsi sisaliin/nahkanauhaan/ketjuun (tai mitä ikinä käytätkään) jokin stoppari toiseen päähän. Luonnonnarujen ja nahan kanssa riittää, kun tekee toiseen päähän riittävän ison solmun.
Tämän jälkeen naruun pujotetaan ensin kupin pohja ja sitten kansi. Hieman niiden yläpuolelle tehdään solmu ja sama toistetaan, kunnes haluttu määrä kuppeja on saatu leluun. Toiseen päähän tehdään lenkki ripustusta varten tai kiinnitetään sopiva kiinnike.

Sitten vain namit sisälle ja lelu häkkiin. Leluun voi laittaa kaikkea, mitä linnut muutoinkin syövät, vaikkapa niiden tavallista siemensekoitusta tai hirssiä. Papukaijat saavat nakerreltua kuppeja reunoista tai nosteltua kansia, kun taas suoranokat saavat työtä tavoitellessaan herkkuja kansissa olevien reikien kautta. Mikäli lintusi eivät tunnu lelua hoksaavan, koita rei'ittää myös kuppien sivut, jotta linnut näkevät ruoan paremmin. Lintujen oppiessa voit sitten hiljalleen nostaa vaikeusastetta.

2 kommenttia:

 1. hei tää on tosi kiva ja pystyn varmaa itekkin tekemään näin kämyillä tarvikkeilla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän tekeminen sujuu joo, kunhan sakset löytyy! :) On tosiaan helppo ja nopea tehdä ja meillä on tykätty ihan kauheasti. Wakko on syönyt tuon jo ihan riekaleiksi ja pienetkin tykkää. :)

   Poista