keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Yksinkertaiset hedelmävartaat


Kuivahedelmät on käteviä tarjottavia lintuhäkissä niiden pitkän säilyvyyden vuoksi. Hyvissä olosuhteissa kuivahedelmät säilyvät moitteettominia kuukausiakin, olettaen siis, etteivät linnut ehdi syömään niitä nopeammin. Pitkä säilyvyysaika tuo kuitenkin oman haasteensa niiden tarjoamiseen. Perinteinen metallinen hedelmävarras toimii kyllä, mutta niille on jatkuvasti käyttöä tuoreiden tarjoamisessa, joten siksi itseäni ei hirveästi huvita laittaa niitä "turhaan" häkkiin roikkumaan. Onhan noita toki ihan hyvä läjä kertynyt, mutta toisaalta kun osa on käytössä ja osa on pesussa, niin sinnepä ne äkkiä hupenee. Lisäksi niissä on aika rajattu pituus ja kuivahedelmiä ajatellen pituutta saisi olla reippaasti enemmänkin.

Niinpä päädyin ideoimaan vaihtoehtoista hedelmävarrasta juurikin kuivahedelmiä ajatellen. Rautalankaan en uskalla edes kuivia ruokia ripustaa mahdollisen sinkkivaaran vuoksi enkä tiedä mistä saisi ostettua ohutta rosteritankoa, joka tosiaan olisi kokonaan ruostumatonta, eikä esimerkiksi pelkästään pinnoitettua. Puutikku on kuitenkin taatusti turvallinen, myrkytön ja helposti saatavilla oleva valinta. Näissä käytetyt puutikut ovat ihmisten ruokiin tarkoitettuja grillivartaita. Ison paketillisen saa noin eurolla, eli ei todellakaan mikään hintava virike.


Ensin rautalankaa kieputetaan hieman puutikun toiseen päähän pihtejä apuna käyttäen. Käytän itse kaksimillistä rautalankaa, jotta se kestää vähän osumaakin nokilta. Rautalangan toinen pää muotoillaan koukuksi tai lenkiksi sen mukaan, mihin sen tahtoo ripustaa. Tarvittaessa lenkkiin voi kiinnittää esimerkiksi sisalnarua, jolloin lelun saa ripustettua paksuunkin orteen.


Halutut herkut (näissä on käytetty itse kuivatettuja omenansiivuja) pujotetaan vartaaseen terävästä päästä.
Sen jälkeen terävä pää katkaistaan ja pihtejä apuna käyttäen päähän tökätään pullonkorkki. Pullonkorkkeja saa ostettua tavallisista ruokakaupoista hyllyltä, jossa on viininvalmistustarvikkeita. Näin herkut eivät pääse putoamaan vartaasta vaikka linnut niitä vähän kiskoisivatkin.


Valmiit vartaat ripustetaan sopivaan paikkaan, mieluiten ei hirveän lähelle kylpypaikkoja. Mikäli linnut pitävät kuivahedelmistä, kannattaa paikaksi valita joku suht vaikea, jotta linnuilla on vähän työtä ruokansa eteen. Jos taas linnut ovat vasta totuttelemassa kuivattuihin hedelmiin (tai tuoreruokaan ylipäätään) kannattaa herkut ripustaa helpompiin paikkoihin.

Vartaita voi hyvin käyttää apuna lintujen totuttamisessa tuoreruoalle ja ne sopivat kaikille suoranokille, sekä pienille papukaijoille. Isommat papukaijat pystyvät laittamaan nämä välittömästi palasiksi, mutta varsinaista estettä ei tietenkään ole, etteikö niilläkin voisi näitä käyttää.

Varras ripustettuna kiipeilytelineeseen. Tästä mahtuu syömään useampi lintu kerrallaan.

Jotkut linnut (... Wakko...) omaavat kärpäsenaivot ja kuvittelevat pääsevänsä herkkuihin käsiksi suorinta reittiä... :D
Maapähkinä- ja papaijavartaat. Maapähkinäversio tosin ei sovellu suoranokille, sillä nämä eivät pysty nakertamaan kuorta kuten papukaijat pystyvät. Kaikille papukaijoille se sen sijaan toimii hyvin, ihan undulaateista ja neitokakaduista alkaen.

2 kommenttia:

  1. vähänkö mainio keksintö! :D pitää varmaan joskus kokeilla

    VastaaPoista
  2. Kannattaa! Meillä ainakin tuo koko häkillinen rakastaa kuivattuja omenansiivuja. Toinen, mistä tykkäävät on kuivattu papaija. :) Nuo tuntuu jopa maittavan kuivattuina paremmin kuin tuoreena.

    VastaaPoista