maanantai 4. maaliskuuta 2013

Lintuhuoneen valaistusprojekti Osa 3

Eli valmista! ...vai onko sittenkään?

Alkuvuoden pimeyden keskelle linnut saivat ilokseen loputkin aikaisemmin ostetut valot. Tämä on siis toistaiseksi viimeinen osa lintuhuoneen valaistusprojektista. Kovasti tekisi mieli sanoa, että valaistusprojekti on nyt kokonaan valmis, mutta katsotaan nyt vielä...

Yleisnäkymää huoneesta

Huoneessa on nyt siis yhteensä 12 kappaletta 36W, eli 120 cm pitkiä putkilamppuja. Näistä neljä on Arcadian lintulamppuja, loput kahdeksan ovat Narvan Bio Vital päivänvalolamppuja. Näitä täydentää vielä kuusi kattolamppua. Kuvissa Arcadian lamput ovat nuo yksittäiset, hieman violettiin taittuvat lamput.

Bio Vitalin lamppujen värilämpötila on 5800 kelviniä ja sen värintoistoindeksi (CRI) on loistavat 96. Lumeneita löytyy 2800.

Lamppu tuottaa 4% UVA-säteilyä ja 0,4% UVB:tä.

Paloaikaa lampulle luvataan jopa yli 20000 tuntia, eli lintukäytössä tämä olisi noin 4,5 vuotta. Ajan saatossa toki lampun tuottama UV-säteily tuhoutuu, mutta koska vaihdan Arcadian putket vuosittain, rytmitettynä kahteen vaihtokertaan per vuosi, en koe niin ongelmalliseksi mikäli yleisvalaistuksen UV hiipuu. Valotehoa luvataan tuolla 20000 tunnin paikkeilla olevan jäljellä vielä 89% entisestä. Ei yhtään huono juttu siis. Toki vaihdan lamput aikaisemmin, mikäli valaisuus tuntuu nopeammin laskevan. Ja kunhan saan joskus hankittua UV-mittarin, niin sitten tarkkailen tuon UV:n laskuakin.

Omaan silmääni Bio Vitalissa on hyvin miellyttävä, valkoinen valo. Ja luonnollisesti kyseiset lamput ovat täysspektrisiä. Valmistajan sivuilta löytyy selkeästi kaikki mahdollinen tieto lampuista, tätä todella arvostan. Näitä lamppuja voi hyvin suositella!

Vasemmalla Narvan Bio Vital, oikealla Arcadian Bird Lamp.
Kuvat valmistajien sivuilta.

Kattolampussa on Altaliten kierrekantaiset päivänvalolamput, 5500K, CRI 94, 630 lumenia. E14 kannalla ja 15W tehoa. Täyden spektrin nämäkin.

Näiden puute tosin on se, ettei valmistajan sivuja tunnu löytyvän sitten millään. Paketissakaan ei mitään osoitetta ole. Eli toisin sanoen tarkempien tietojen selvittely on tehty yllättävän hankalaksi. Tästä syystä en näitä lamppuja ainakaan vielä osaa suositella.

Linnut tosin ovat tuntuneet näistä tykkäävän kovasti, eli eivät nyt ainakaan ihan surkeat voi olla. Itseäni ei vain vakuuta ollenkaan, ettei saa halutessaan tarkempia tietoja siitä, mitä valoa nyt onkaan linnuilleen antamassa. Koska näitä kuitenkin myydään Suomessa ihmisten käyttöön, niin luotan, etteivät ainakaan hirveän vaaralliset voi olla - ihmisten tuotteille kun on aina tiukemmat määräykset kuin eläinten tuotteille.

Aviaarion valot

Aviaariossa valonlähteenä toimii neljä päivänvalolamppua ja kaksi lintulamppua.
Lintulamppujen kantana toimii Arcadian elektroninen Ultra Seal liitäntälaite. Päivänvaloissa puolestaan on Clas Ohlsonin loisteputkikannat, elektronisella liitäntälaitteella varustettuina nämäkin.

Pikkuhäkin valot ja huoneen yleisvalaistusta
Pikkuhäkkiä valaisee kaksi lintulamppua, näidenkin kantana on käytetty tuota samaista Arcadian Ultra Sealia. Yleisvalaistus on toteutettu Clas Ohlsonin kannoilla.

Kuten kuvista näkeekin, kaikki lamput on sijoitettu niin, että valo tulee mahdollisimman luonnollisesti ylhäältäpäin. Tällöin lamput eivät häikäise eikä niistä tuleva UV-valo pysty läpäisemään lintujen silmässä olevaa suojakalvoa, mitä alhaaltapäin tuleva valo pystyy joidenkin lähteiden mukaan tekemään.

Arcadian Ultra Seal

Arcadian kantoihin yhdistin heijastimet, sillä ne lisäävät valotehoa huomattavasti suuntaamalla valon alaspäin. Näin valoa ei mene hukkaan sinne, missä sitä ei tarvita (aikaisemmassa kirjoituksessa esittelin heijastimen vaikutusta valoisuuteen). Kahdessa putkessa on Arcadian omat ja kahdessa Juwelin heijastimet. Molemmat heijastimista, kuten myös liitäntälaite, ovat akvaarioihin tarkoitettuja.

Akvaariokäytön vuoksi Ultra Seal -kanta onkin täysin pöly- ja vesitiivis (IP67). Lintujen kohdalla tämä tarkoittaa siis sitä, ettei roiskevesistä tarvitse huolehtia. Vaikka lintuja suihkutellessa suihkuttaisi suoraan lamppuja kohti, ei tapahtuisi yhtään mitään. Kanta kestää jopa hetkellisen upotuksen veteen, mutta lintukäytössä siitä tuskin on heti pelkoa. Pölytiiviyskään ei ole ollenkaan huono asia lintujen tiloissa, sillä lintupölyn määrä on valtava ja se tunkeutuu joka puolelle.

Kyseinen kanta on myös erittäin monikäyttöinen pitkälle tulevaisuuteen ajatellen, sillä siihen sopii kaikki loisteputket 18W-40W väliltä.

Clas Ohlsonin valaisimia

Clas Ohlsonin kantojen kiistaton etu on niiden edullinen hinta. Normaalihinta 36W kannalle on edullinen 29,95 ja tässähän siis tulee valmiiksi jo elektroninen liitäntälaite, eli kanta on käyttökelpoinen linnuille ihan sellaisenaan. Ostin itse nämä kannat tarjouksesta ja hintaa tuli noin 20 euroa kappaleelta.

Kupu tosin täytyy näistä heittää pois, sillä siinä ei erikseen luvata UV:n läpäisyä. Mikäli tarvetta lamppujen suojaamiseen on, kannattaa kuvun tilalle taivutella jonkinlainen verkkokehikko tai vaihtoehtoisesti leikata kupuun iso aukko, jonka sitten suojaa verkolla. Kannattaa muistaa, ettei lampun IP-luokitukset pidä enää paikkaansa ilman kupua. Älä siis suihki vettä suoraan lamppua kohti!

Suunnilleen samoihin hintoihin, miltei samanlaisia kantoja löytää myös Biltemasta, elektronisella liitäntälaitteella varustettuja nämäkin.

Toistaiseksi valaistus on ollut näin ja linnut ovat kyllä vaikuttaneet pitävän. Ainakin uusi kerrostalohäkki tulee muuttamaan valaistusta vielä, sillä jokaiseen kerrokseen tarvitaan lamput. Todennäköisesti ostan tähän tarkoitukseen pari Clas Ohlsonin valaisinta.

2 kommenttia:

 1. Moi,
  Kiitos tosi informatiivisistä sivuista!

  Täällä myös valaistusprojekti menossa, oikeastaan myös häkin rakennus projekti ja samalla siis valot kuntoon :-)
  Meillä on yksi 18w lintulamppu, mikä ei riitä mihinkään, ja tää sopivien valojen suunnittelu on kyllä hirmu haastavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että löytyi apua teksteistä! :) Olettekohan jo tämän lukaiseet: http://pinkkupingviini.blogspot.fi/2013/11/muistithan-lintulamput.html
   Linkkasin siihen tekstin loppuun sopivia lamppuja, valaisimia ja muita tarpeellisia osia, jotta olisi mahdollisimman helppoa löytää tarvittavat osat. :)
   Teen vielä kunnon postauksen itse kasausvaiheesta, kunhan vain saan tarvittavat kuvat kasaan, siinä kestää tosin jokunen tovi.

   Yhtenä apuna valojen kanssa voi käyttää sitä, että laittaa putket niin, että ne menevät mahdollisimman hyvin häkin päästä päähän. Silloin tulee jo tosi hyvin valoa. :) Tietty jos on yhtään leveämpi häkki, niin sitten täytyy melkein lisätä useampi rivi, mutta todella moneen häkkiin saa mukavan valon ihan jo sillä, että menee päästä päähän edes yksi rivi. :)

   Toivottelen onnea teille valaistusprojektiin ja jos tulee siinä jotain ihmeteltävää tai kysyttävää, niin heittäkää ihmeessä viestillä, niin voidaan sitten yhdessä katsella. :)

   Poista