lauantai 19. maaliskuuta 2011

Rengaskeinu


Linnuille uutta lelua.
Roskiinheitetty pyykinkuivatusteline sai uuden elämän luonamme. Kehikosta tulee kivaa kissoille, päivittelen tänne siitä kuvia myöhemmin, mutta tässäpä uusi elämä pinnoille: rengaskeinut.
Rengaskeinunhan voi vallan hyvin tehdä ilman metallikehikkoakin, mutta kehikko antaa keinulle tukevuutta sekä estää koko keinun hajoamisen, mikäli lintu pureskelee sisalin poikki.
Keinuista saa näin sopivan kokoisia omia lintujaan ajatellen. Pitkät pinnat sopivat isollekin linnulle, pieniä varten pinnat voi katkoa sopivan mittaisiksi.

(Klikkaa lisätietoja nähdäksesi loput...)


Taivuttele pinnoista haluamasi muotoisia ja kokoisia. Itse halusin tehdä ympyröitä, mutta myös esim. kolmiot ja neliöt toimivat vallan mainiosti. Muotojenhan ei tarvitse olla mitään täydellisiä, riittää, että on sinne päin.

Sisalia kannattaa varata paljon. Paksuuden voi vapaasti valita, joskin paksumpaa on hankalempaa pyöritellä. Suosittelen siis ottamaan mieluummin ohuempaa ja pyörittelemään useamman kierroksen.

Solmi sisal metallin ympärille, kuvasta poiketen jätä narun tyhjä pää huomattavasti pidemmäksi.

Siirrä solmu metallien kiinnityskohtaan, työnnä koukun alle ja purista koukku kiinni pihdeillä. Näin naru pysyy paikoillaan keinua tehdessä.

Kieputa naru tiukalle metallin ympärille. Muista pitää naru jatkuvasti tiukalla - mitä tiukempi, sitä parempi. Liian löysälle jätetty naru tekee keinuun lenkkejä, joihin linnun jalka voi jäädä jumiin. Mitä kipeämmäksi ranne menee lelua tehdessä, sitä paremmin olet onnistunut.

Ensimmäinen kerros valmis. Narun paksuudesta ja halutusta lopputuloksesta riippuen voit lopettaa tähän tai sitten jatkaa pyörittelyä vielä.


Yhdellä kerroksella olisi tullut turhan ohut, joten jatkoin toisen kerroksen vielä päälle. Kun haluttu paksuus on saavutettu, kieputtele lanka aloituspisteeseensä ja solmi tukevasti. Mikäli jätit alussa pätkän narua näkyviin, saat solmittua toisen pään siihen kiinni. Mikäli et jättänyt, pura tämä yksittäinen naru ja solmi päät yhteen.

Leikkaa loppulanka poikki.

Valmis rinkula!

Tässä aloitus niin, että riittävästi narua on jätetty loppua ajatellen.

Pujota rengas valmiin renkaan läpi, solmi naru ympärille, vedä kiinnityskohtaan ja purista pihdeillä kiinni.
Valmis keinu! Kummassakin renkaassa on kaksi kerrosta sisalia, eli yhtä paksuja tuli molemmista. Rinkuloita voi yhdistellä toisiinsa niin paljon kuin tahtoo, myös paksuutta voi huoletta vaihdella vaikka jokaisen rinkulan kohdalla. Linnun jaloille tekee hyvää, jos niille tarjotaan mahdollisimman eripaksuisia orsia ja keinuja.

Ripusta valmis keinu häkin kattoon tai orteen ja päästä linnut koekäyttämään! :)
Tämä eka keinu on agaporniksia varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti