maanantai 11. maaliskuuta 2013

Risukimput


Nopea ja edullinen virike pienille papukaijoille syntyy kädenkäänteessä kuivista risuista. Pienellä varauksella tämä virike kelpaa myös suoranokkaisille linnuille.

Tarvikkeet:
  • Risuja
  • Hirssiä
  • Sisalnarua
  • Sakset


Aloita pätkimällä risut noin hirssin mittaisiksi pätkiksi. Tämä ei ole tarkkaa ja joukossa voi hyvin olla pidempiä ja lyhyempiäkin oksia. Samoin paksuus voi huoletta vaihdella.


Asettele kädellesi oksia niin, että niitä on hieman enemmän, kuin mitä hirssin leveys on.


Sitten vain asetellaan hirssi (tai pätkä siitä) näiden oksien päälle ja peitetään se kokonaan oksilla. Lelun vaikeusastetta on helppo muuttaa oksien määrän mukaan. Papukaijan koon suurentuessa kannattaa oksiakin olla isompi kimppu, sen sijaan vähemmän jyrsimisestä innostuneille kaijoille kannattaa (ainakin aluksi) laittaa vain ohuelti oksia. Suoranokkaversion lelusta saa, mikäli laittaa oksia niin, että hirssin tavoittaa ilman jyrsimistä. Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että oksia ei laiteta hirssin päälle kovinkaan tiheästi.

Suoranokkien kanssa tulee ehdottomasti huomioida, etteivät oksat saa innostuttaa lintuja pesintään. Vältä siis kaikista ohuimpia risuja ja tarkkaile lintujesi käytöstä annettuasi lelun niille. Tarpeen vaatiessa poista lelu häkistä.


Kiepauta risukimpun ympärille sisalnarua ja solmi se tiukasti kiinni. Käytä umpisolmua tai vastaavaa, jottei narusta voi muodostua hirttolenkkiä, kun linnut pudottelevat oksat lattialle (muista silti poistaa rikottu lelu ajoissa!). Jätä narun toiseen päähän hieman pituutta ripustusta varten ja katkaise naru.


Ja valmista tuli! Aikaa näihin menee ehkä korkeintaan minuutti lelua kohden, eli yhdeltä istumalta väsää helposti niin paljon leluja kuin suinkin oksat riittävät.

Harrikkaa kiinnostaa, tuliko jotain hyvää?
Siellähän on namia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti