keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Positiivilistasta muualla (linkkejä)


Kerään tähän muiden eksoottisten eläinten harrastajien kirjoittamia juttuja positiivilistaa koskien. Lisäilen linkkejä sitä mukaa, kun niitä tulee vastaan.
Jos sinulla on aiheesta asiallinen kirjoitus ja en ole sitä linkittänyt tähän, heitä linkkiä kommenttikenttään, niin lisään sen sitten muiden linkkien joukkoon.

Edelleen esitän pyyntönäni, että Suomen herppi-, lintu- ja kalaharrastajat (ja kaikki muutkin, jotka koette olevanne vaarassa joutua positiivilistan ulkopuolelle, mutta joita en osaa erotella) pyrkivät kirjoittamaan tästä aiheesta ja ylipäätään omasta harrastuksestaan ja tuomaan sitä esille. Meitä on täällä iso joukko ja tunnemme ne eläimet, joista puhumme. Tuodaan ne tunnetuiksi muillekin ja kumotaan yhdessä vääriä käsityksiä ja ennakkoluuloja tuuletuskanavissa luikertelevista, lapsia tappavista kuristajakäärmeistä, pienissä pyöreissä häkeissä elävistä puhuvista papukaijoista ja lasimaljassa ympyrää uivista kultakaloista. Tiedämme, ettei näiden eksoottisten eläinten pitäminen ole pelkkä harrastus, vaan kokonainen elämäntapa ja ne ovat meille lemmikkeinä aivan yhtä rakkaita kuin jollekin toiselle se koira tai vaikka hevonen. Silti saamme kuulla monelta ihmiseltä pahaa lemmikeistämme (se pitää tappaa, se levittää tauteja, sillä ei tee mitään, se on ihan tyhmä, siitä ei ole seuraa...) tai niiden kuollessa "se oli vain lintu/kala/käärme/lisko, ota uusi" -kommentteja. Jokainen näitä eläimiä pitänyt tietää, miltä ne kommentit tuntuvat. Kyseessä ei ole "vain" joku eläin.

Ja samoin jokainen näitä eläimiä pitävä tietää, miten pahalta meistä puhe positiivilistasta tuntuu. Tiedän, että monilla käy nyt tunteet kuumina ja että moni stressaa, murehtii ja pelkää eläintensä kohtalosta ja harrastuksensa/elämäntapansa tulevaisuudesta. Pysytään silti kaikki kuitenkin asiallisina, jatketaan tiedon levittämistä ja tehdään yhteistyötä yli lajirajojen. Minusta on ollut hienoa nähdä, ettei keskustelu ole mennyt siihen "no annetaan niiden kieltää kalat, jos ne sillä antaa pitää herpit ja linnut" -linjalle. Ja minusta on ollut hienoa nähdä, miten fiksuja ja asiallisia harrastajia täällä on, ja miten asialliseen keskusteluun pystymme, vaikka aihe onkin näin raskas. Ja aiheen raskaus tekee tästä vielä hienompaa. Vaikka jokainen pelkäämme aivan käsittämättömästi eläintemme puolesta tällä hetkellä, pystymme silti olemaan asiallisia ja toimimaan yhteistyössä. Kyseessä ei ole mikään pieni juttu, vaan sellainen asia, jota ei voisi ihan missä tahansa odottaa. Ihan älyttömän isot kehut ja kiitokset kaikille. Jatketaan samaan malliin.


Linkkejä kirjoituksiin aiheesta:


Papukaija lemmikkinä: Belgian malli, kissat, koirat ja linnut

Papukaija lemmikkinä: Kieltolaki ei ole ratkaisu eläinten hyvinvointiongelmiin

Elämää eksoottisten kanssa: Barrikaadeille nousu eksoottisten eläimien puolesta

Perä-Korvolan Lintukodossa: SEY:n tiedote positiivilistasta herätti ajatuksia täälläkin

Perä-Korvolan Lintukodossa: Positiivilista on kehno ratkaisu eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi

Atte Santala: Pohdintaa SEY:n ehdottomasta eksoottisten eläinten pitokiellosta

Sagur ja Cecil: SEY:n positiivilista - eihän tässä ole mitään järkeä

Rakasta, rotakasta: Eksoottisten lemmikkien eettisyydestä

Jarmo Tuutti/Papukaija.fi: Papukaijan soveltuvuus lemmikiksi tieteellisestä näkökulmasta (Teksti ei käsittele itse positiivilistaa, mutta kirjoitettiin sen vuoksi. Arvokasta luettavaa jokaiselle, joita papukaijojen pito lemmikkinä epäilyttää.)

Ja vielä Atte Santalan hieno video aiheesta:SEY:n positiivilistan läpikäyminen:

2 kommenttia:

 1. Itsekin tuli tuosta jotain rustailtua blogin puolelle: http://rotakasta.blogspot.fi/2014/02/eksoottisten-lemmikkien-eettisyydesta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lisäsin linkkisi listaan. :)
   On muuten upea tuo lopun esimerkkikuvasi siitä, miten paljon lakia paremmat oltavat eläimille saa. Voi kun olisi tilaa, niin hankkisin tuollaisen häkin ja pari rottaa, ne on kauhean mukavia otuksia. Saisi temppujakin opetettua niille. <3

   Poista