perjantai 21. helmikuuta 2014

SEY:n ja Animalian eläinpolitiikkaa

Kuva: Ida-Emilia Kaukonen

Eläinten hyvinvoinnista kiinnostuneiden kannattaa käydä tutustumassa SEY:n ja Animalian yhteisellä elainpolitiikka.net -sivustolla esittämiin tavoitteisiin koskien vuoden 2014 eurovaaleja. Tavoitteiden kohta 3. käsittelee koirien ja kissojen suojelua, muut lemmikit jäävät kohdan 4. alle.

Kohdassa 4. sanotaan:

  • Luotava rajoitteita eksoottisten eläinten kaupalle esimerkiksi nk. positiivilistan avulla
  • Vieraslajien leviämisen estämiseksi on luotava lainsäädäntöä, joka painottaa ennaltaehkäisyä (eksoottisten eläinten tuonnin, kaupan, pidon ja kasvattamisen rajoittaminen) ja ongelmien humaania hallintaa.

"Eksoottisten eläinten tuonnin, kaupan, pidon ja kasvattamisen rajoittaminen"

Muut kohdat ovat varmasti itsestäänselviä, mutta mitä pidon rajoittaminen voi pahimmillaan tarkoittaa, jos se toteutuu? Kaikista sen lajin edustajista tulee laittomia pitää. Ja ne olemassa olevat, kiinni jääneet yksilöt lopetetaan.

Tässä vaiheessa moni varmasti ajattelee, että hyvin kaukaa haettu ajatus, ei noin käy. Onhan joukossa kuitenkin äärimmäisen uhanalaisia CITES-lajeja ja niin edelleen (ja tähän väliin tietämättömille huomautus, että myös niitä äärimmäisen uhanalaisia tai kokonaan luonnosta kadonneita lajeja kasvatetaan menestyksekkäästi häkeissä/terraarioissa/akvaarioissa, eli se, että eläin on luonnossa uhanalainen, ei tarkoita sitä, että eläin olisi haettu suoraan luonnosta!). Eihän niitä lopetettaisi? Kyllä. Niin käy jatkuvasti rajanaapurissamme Norjassa. Norjassa jää kiinni vuosittain yli tuhat matelijaa, ja jokainen näistä haetaan pois ja lopetetaan riippumatta siitä, miten uhanalainen se on tai pystyikö sen pitäjä tarjoamaan sille riittävän hyvät olosuhteet. Lopetettavista eläimistä puolet on uhanalaisia.
Suomessakin lopetetaan maahan laittomasti tuodut eläimet, jos sellainen saadaan jälkikäteen kiinni.

Kyseessä ei ole mikään kuviteltu uhka. Ja kyseessä ei ole eläinsuojelu. Eläinsuojelua on se, kun jaetaan tietoa, valistetaan ja asetetaan ne vaatimukset, jonka mukaan eläimiä täytyy pitää. Lajien kieltämisellä ei ole mitään tekemistä eläinsuojelun kanssa, se vain huonontaa eläinten olosuhteita.

Eli nyt jokainen ihan oikeasti, jakakaa tietoa, kirjoittakaa, kuvatkaa videoita, tehkää ihan mitä tahansa, mikä puolustaa niiden niin sanottujen eksoottisten eläinten pitämistä.

Jos tuo laki menee läpi missään muodossa, voidaan pitää ihan varmana, että sitä aletaan kiristää laji kerrallaan. Ei siis KUKAAN hyväksytä sitä, että "okei, kielletään isot käärmeet ja isot papukaijat ja myrkylliset käärmeet". Puhutaan niidenkin puolesta. Ihan sama, vaikkei itse niistä tykättäisi yhtään, niin puolustetaan niitäkin silti. Jookos?
Esimerkiksi myrkkykäärmeisiin on helppo vedota pelottelumielessä ("se ällöttävä, kamala, pelottava, limainen käärme on vielä kaiken lisäksi myrkyllinen, hirveää, se tappaa ihmisiä!"), mutta totuushan on, että niitä on Suomessa suht paljon, niitä kasvatetaankin Suomessa ja silti täällä ei ole yhtään ihmistä kuollut niiden takia. Ei yhtään.
Isojen käärmeiden ja isojen papukaijojen pitäminen on sekin vain järjestely- ja tilakysymys. Ei varmasti jokainen tahdo asuntoonsa isoa terraariota tai häkkiä, mutta ei se koske kaikkia. On ihmisiä, jotka ovat valmiita antamaan sille eläimelle esimerkiksi oman huoneen. Eivätkä sellaiset ihmiset ole mikään poikkeus tai pisara valtameressä.

Ei siis kukaan vaadita kiellettäväksi muiden eläimiä siinä toivossa, että sitten saisi pitää ne omat. Vaikka emme itse välittäisi niistä eläimistä, niin hyväksytään ne. Kukaan ei ole sen perusteella sairas tai epänormaali, jos tahtoo pitää jotain muuta lemmikkiä kuin kissaa tai pörröistä marsua. Ei sitä eläintä kukaan väkisin asuntoosi tuo, sitä voi ihan vapaasti ottaa sellaisen eläimen, mikä itselle sopii ja mistä itse pystyy huolta pitämään. Annetaan muidenkin tehdä niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti