maanantai 21. tammikuuta 2013

Lintuhuoneen valaistusprojekti Osa 2


Hieman päivitystä lintuhuoneen valaistusta koskien. Projektihan viivästyi syksyn vastoinkäymisten vuoksi (Elvis-neitokakadun sairastuminen, eläinlääkärikäynnit ja lopulta kuolema ruumiinavauksineen), joten täksi talveksi ei koko valoprojekti valmistunutkaan. Aviaarion puolella on kuitenkin jo lamput kunnossa.

Nyt siis valaistuksena toimii aviaariossa kuusi 120 cm putkea. Näistä neljä on Bio Vitalin päivänvalolamppuja ja kaksi on Arcadian lintuputkia.

Huoneen katossa olevassa valaisimessa on kuusi Altaliten 15W kierrekantaisia päivänvalolamppuja.

Ja huoneessa olevan pikkuhäkin päällä on vielä kaksi Arcadian lintuputkea valaisemassa häkkiä. Nämäkin putket ovat 120 cm, eli 36W.

Huoneeseen tulee vielä ainakin neljä päivänvaloputkea, tämän jälkeen katson vielä, pitäisikö toisellekin puolelle pari putkea laittaa. Nuo neljä lamppua tulevat ikkunan yläpuolelle, siinä kun on paikka, jossa linnut viihtyvät vapaana ollessaan, joten siksi on tärkeintä saada valaistua se alue. En muutenkaan tahdo houkutella niitä viettämään aikaansa huoneen oven luona, sillä tällöin kasvaa liian suureksi riski, että joku pääsee livahtamaan pois. Ja pois livahtaminen tarkoittaisi hengenvaarallista riskiä celebesinkakadun toimesta, sen nokalla (tai siis luusahalla...) kun ei kovin kummoista puremaa pieneen lintuun tarvita. Ja se todellakin tulisi puremaan, sen verran äkäinen pakkaus on kuitenkin kyseessä. Eli ei ne kissat (petoeläimet) mitään, mutta se lintu... :D

Linnut ovat kovasti tykänneet uudesta valaistuksestaan. Ja itseasiassa aviaarion puolella tapahtui hyvin mielenkiintoinen ilmiö, kun lamput oli katossa ja aloin sytyttelemään niitä ensimmäisen kerran. Sytytin ensin oikean puolen ja samantien kaikki linnut lensivät sille puolelle. Todella moni kerääntyi ylimmälle orrelle ja paistatteli lamppua kohti. Hetken aikaa toinen puoli häkistä oli täysin tyhjänä, vaikka normaalisti lintuja on molemmilla puolilla häkkiä. Pimeänä toinen puoli ei missään vaiheessa ollut, vaan lintuputket valaisivat kuten ennenkin. Lopulta muutama ahmatti siirtyi tuoreiden kimppuun "pimeälle" puolelle.
Tämän jälkeen sytytin toisenkin puolen - nyt kaikki linnut lensivät sille puolelle ja hylkäsivät äsken kelvanneen puolen. Hetken aikaa katselivat ja sitten jakaantuivat ympäriinsä, eli tilanne palasi normaaliksi.
Olikin hyvin mielenkiintoinen reaktio tuo, olisi kiva testailla tuollaista enemmänkin, jos olisi vaikkapa sellainen häkki, missä molemmat päädyt olisi sisustettu täysin identtisesti, niin saisi mahtavia testejä koitettua erilaisilla lampuilla. Vaatisi tietenkin useamman päivän kokeilun aina lamppua kohden, jotta näkisi miten tilanne tasoittuu.

Kattolampussahan huomasi, että vaihdettuani siihen päivänvalolamput, alkoivat linnut paistattelemaan päivää kattolamppua kohti. Edelleen ne tekevät sitä, että kerääntyvät toisinaan tietylle orrelle ja nököttävät isona porukkana siistissä rivissä nokat kohti lamppua. Ei voi todellakaan vähätellä hyvän valaistuksen merkitystä noille.

Lintujen aktiivisuus nousi selvästi, mutta näin pimeän talven keskellä ei riittänyt tuo valaisuuden muutos aiheuttamaan mitään kummempia pesä-kilareita. Parin päivän ajan seeprapeipot nuohosivat lattioita tarkemmin ja pyrkivät kanniskelemaan jokaista löytämäänsä hirssinpätkää ja sulkaa, mutta luovuttivat sitten. Ei siis ollut tarpeen sammutella lamppuja ja kokeilla pienemmissä pätkissä uudelleen.

Ohessa vielä vähän vanhempia suunnittelukuvia, jotka väsäsin SketchUpilla.

Alkuperäinen suunnitelma: aviaarioon neljä putkea, huoneeseen neljä + kattolamput ja pikkuhäkin päälle kaksi.

Alkuperäinen suunnitelma häkistä päin katsottuna.

Vaihtoehtoinen suunnitelma: avin puolelle kaksi putkea lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti