sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Tiedätkö lintusi alkuperän?

"Muutama linnuista selviää matkasta, vaikkakin huonossa kunnossa. Salakuljettajat tienaavat näistä tarpeeksi jatkaakseen toimintaansa."
Kuva: copyright CC umbrios1

Tiesitkö, että vielä nykyäänkin lintuja pyydetään suoraan luonnosta, pakataan pieniin laatikoihin tai häkkeihin ja kuljetetaan ympäri maailmaa lemmikeiksi myytäviksi? Suurin osa tästä toiminnasta on laitonta, mutta ikävä kyllä, joissain maissa on laillista pyytää lintuja tietty määrä (yleensä tuhansia yksilöitä) vuodessa lemmikkikauppaa varten. Jos lasketaan yhteen sekä laittomasti että laillisesti pyydetyt linnut, päästään ainakin satoihin tuhansiin yksilöihin joka vuosi. Lienee sanomattakin selvää, ettei tästä rääkistä selviä hengissä kuin osa linnuista. Eikä selvinneilläkään lopulta sen parempi kohtalo ole, loppuelämänsä ne tulevat elämään häkkilintuina ihmisen kotona.

"As many as 75% of parrots taken from the wild may die from stress, disease, rough handling, crushing, asphyxiation or dehydration during capture and transport before even reaching the consumer. In Mexico alone, the number of wild-captured parrots dying in transit may be as high as 50,000–60,500 every year, a level of mortality which is clearly unsustainable (Cantú–Guzmán et al. 2008)." http://www.birdlife.org/datazone/sowb/casestudy/165


Tällaisen linnun kokemukset ihmisestä kertovat, että ihminen nappaa kiinni, laittaa pieneen häkkiin ja kuljettaa pitkän matkan ilman vettä tai ruokaa. Lintu voi pelätä ihmistä kuollakseen. Lisäksi lintu on aikaisemmassa elämässään tottunut lentämään vapaudessa, tätä mahdollisuutta sille ei tule enää ikinä. Normaalin ruoankin sijaan se saa enää sitä, mitä sen uusi omistaja päättää sille syöttää, oli se sitten siemensekoitusta tai pellettejä. Mutta tuttuja ruokiaan se ei enää koskaan tule näkemään. Eikä sen puoleen tuttuja lajitovereitakaan eikä mitään muutakaan, mistä se on pitänyt ja mihin se on koko aikaisemman elämänsä ajan saanut tottua.

Linnun käytös voi muuttua kertomaan siitä, että lintu voi pahoin. Se saattaa huutaa tauotta, se saattaa purra ihmisiä, se voi yrittää paeta häkistään jatkuvasti tunkemalla itseään pinnoja vasten tai se voi alkaa vahingoittaa itseään nyppimällä höyheniään tai puremalla ihoaan. Riippuu yksilöstä, loppuuko käytös koskaan.

Vaarassa eivät ole pelkästään luonnonlinnut. Myös vankeudessa syntyneitä lemmikkilintuja (tässä kuvassa tavallisia kanarialintuja) salakuljetetaan julmissa oloissa - siitäkin huolimatta, että niiden maahantuonti olisi täysin laillista tarvittavien asiakirjojen ja eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen.
Kuva: copyright CC umbrios1

Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n uusi kampanja Tiedätkö lintusi alkuperän? tahtoo muistuttaa siitä, miten tärkeää linnun taustojen tunteminen on, sillä ainoastaan ostaja voi vaikuttaa siihen, millaisista oloista lintu on lähtöisin. Jos ei ole ostajia, ei ole lopulta myyjiäkään. Jokainen voi omalla toiminnallaan tukea tai olla tukematta erilaisista lähtökohdista tulevia lintuja. Tahdotko tukea mieluummin eettisesti toimivaa kasvattajaa vai luonnonvaraisia lintuja pyytävää salakuljettajaa? Tahdotko tukea kasvattajaa, joka pitää huolta lintujensa hyvinvoinnista ja tietää, mitä tekee vai lintutehtailijaa, jolla on jopa satoja lintuja pienenpienissä häkeissä? Näiden lintujen ainoa tehtävä on tuottaa poikasia mahdollisimman tiheällä tahdilla, vaikka se johtaisi ennenaikaiseen kuolemaan.

Kampanjasivuun pääset tutustumaan oheista banneria klikkaamalla.


Jos olet Facebookissa, käy tykkäämässä siellä kampanjasta ja muista levittää sanaa. Kyseessä on tärkeä asia ja se tulisi saada leviämään mahdollisimman laajalle, kaverisi kaveri saattaa hyvinkin olla tulevaisuuden linnunostaja.
https://www.facebook.com/linnun.alkupera

Linnut elävät näissä oloissa myyntihetkeensä asti.
Kuva: copyright CC umbrios1

Jos tahdot nähdä lisää kuvia luonnosta pyydetyistä linnuista sekä itse pyynnistä, tutustu näihin linkkeihin:

Most Wild-Caught Grey Parrots Die Before Market
Watching Congo’s Grey Parrots Perish
Addendum : Moving hundreds of parrots out of TL2
Wildlife trade and uncontrolled deforestation threaten Africa’s parrots
Interview: Dr Stewart Metz, Indonesian Parrot Project
Talaudin poliisin takavarikoimat 111 orvokkiluria
Flickr: umbrios1


Ja koska aina löytyy niitä ihmisiä, jotka asettuvat puolustamaan melkein mitä tahansa vääryyttä perustelemalla sen esimerkiksi sillä, että ihmisparat yrittävät vain tienata elantonsa eivätkä oikeasti tahdo pahaa eläimille tai kenellekään, niin tässä pari kuvaa kertomaan toisenlaista tarinaa. Kuvat on tarkoituksella linkin takana, kuvatekstit suomensin tähän. Lue tekstit ensin ja päätä sitten tahdotko avata kuvat.

Kuva 1
"Tämä löytyi salakuljettajien keittiöstä. Jälleen kuollut lintu häkissä. Tiedäthän kun televisiossa sanotaan, että poliisin täytyy ajatella kuten rikolliset saadakseen heidät kiinni. Vakuutan, ettei se pidä paikkaansa. En voi villeimmissä unissanikaan ikinä ymmärtää kuinka joku voi vangita villit linnut kurjimpiin mahdollisiin oloihin, katsoa niiden kuolevan, nähdä niiden muumioituvan keittiönsä kaapin päällä ja silti kokata spagettiaan (ateria, jota he olivat valmistamassa kun saavuimme)."
Kuva 2
"Tämä on surullisempaa ja vielä vaikeampaa ymmärtää. Toivon, että voisin sanoa avaruusolentojen tehneen tämän, ei ihmisten. Legenda kertoo sokean linnun laulavan näkevää lajitoveriaan enemmän. Sen vuoksi tämä liekkivatsarastas (Turdus rufiventris) sokeutettiin polttamalla."
Tahdotko todellakin tukea tätä toimintaa?

Entä miten salakuljettajat näkevät itsensä? Hyvinä ihmisinä ja rakastavina linnunpitäjinä tietenkin. Hehän pitävät linnuista "hyvää huolta" ja siivoavat niiden häkit "joka päivä".

Kuva 3
"Yleisin selitys, jonka eläinten salakuljettajat sanovat, on se, että linnut ovat "rakastettuja lemmikkejä". He vannovat kohtelevansa eläimiä rakastavasti, antaen niille ainoastaan parasta ruokaa ja siivoten häkit joka päivä. On vaikeaa pysyä totisena kun he kertovat tätä kaikkea. Luulen, että yläpuolella näkyvä häkki selittää miksi."
Kuva 4
"Villeimmissäkään kuvitelmissaan nämä salakuljettajat eivät voisi ajatella itseään muuna kuin esimerkillisinä ihmisinä. Kun heidät pidätettiin, he eivät soittaneet asianajajalle. He soittivat paikalliselle papille. Pappi teki parhaansa vapauttaakseen "esimerkillisen, kiltin, kirkossakäyvän pariskunnan". Hän yritti estää minua tutkimasta lintuja. Hän alkoi kertoa kuinka pariskunta lahjoittaa säännöllisesti rahaa kirkolle ja mikäli olisin hyvä kristitty, auttaisin heitä varmasti (on tavallaan hauskaa, miten papit aina olettavat kaikkien muiden olevan varmasti kristittyjä).

En sanonut sanaakaan. Nostin tämän linnun hänen kasvojensa eteen.

Jos ihmettelet, nämäkin ovat haavoja siitä, kun lintu epätoivoisesti yrittää päästä pois häkistä. Tämä yksilö oli vain yksinkertaisesti enemmän epätoivoinen kuin ensimmäinen, jonka näytin. Miltä linnusta tuntui, sen voin kuvitella."
Kuva 5
"Pappi yritti väittää vastaan ja vakuutti pariskunnan olevan hyviä kristittyjä. Nostin tämän toisen linnun hänen kasvojensa eteen.

Tässä kunnossa oli vielä 33 lintua lisää. Siinä yhdessä häkissä. Pappi lakkasi puhumasta kolmannen jälkeen."
Voiko tällaisia ihmisiä pitää elantoaan tienaavina ihmisparkoina, jotka rakastavat lintuja ja hoitavat niitä rakkaudella? Onko olemassa yhtäkään syytä, miksi kenenkään pitäisi saada tienata elantonsa uhkaamalla uhanalaisten lajien luonnonvaraisia kantoja tappamalla tuhansia ja tuhansia lintuja kärsimykseen?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti