maanantai 25. helmikuuta 2013

Käpyilyä


Kesällä kerätyistä kävyistä ja lintujen namimassasta syntyy kivoja käpyleluja, joita nakerrellessa viihtyy niin suoranokat kuin papukaijatkin.

Tarvikkeet:

  • Käpyjä
  • Sisalnarua
  • Herkkutikkujen taikinaa (resepti) 

Ensimmäiseksi kannattaa uunittaa (tai saunottaa) kerätyt kävyt. Näin ne ovat varmasti turvallisia syötäväksi.

Käpyjä narussa. Kävyt kiinnitetään täysin ilman solmuja, jottei lelu ole vaarallinen linnuille käpyjen irtoillessa.

Leikkaa sisalista sopivan mittaisia pätkiä. Kannattaa mieluummin tehdä useampia lyhyitä leluja kuin pitkiä, sillä pitkää narua käyttäessä lelun vaarallisuus kasvaa. Lintujen turvallisuuden vuoksi narua ei kannata solmia käpyjen ympärille, pelkästään kävyn pujottaminen naruun riittää kyllä ja kävyt pysyvät tukevasti, mikäli sisal on riittävän paksua. Varmista, että naru menee korkeintaan puolikkaan kävyn ympäri ja että kävyn pudotessa se jää kokonaan ilman lenkkejä.


Tämän jälkeen painele taikinaa käpyjen päälle ja väleihin. Voit myös taikinan avulla sinetöidä narut tiukemmin kiinni käpyihin.
Kun kaikki narun kävyt on päällystetty, kannattaa ne dipata siemenseoksessa. Näin taikinaan jää siemeniä kiinni ja kävyt saavat kivan siemenpinnoitteen.


Käytin käpyjen valmistuksessa kolmenlaista taikinaa, hedelmin ja kukin maustettuja versioita sekä "maustamatonta". Yhteen kukkaversioon kiinnitin kuivakukkia taikinan ollessa kosteaa. Näin saan testattua pienimuotoisella eläinkokeella kelpaako kukkapäällystetty versio yhtä hyvin kuin muut.


Valmiita käpyjä tuli pellillisen verran. Kuten muutkin hamppuvoista tehdyt namit, jätetään nämäkin kuivumaan joidenkin päivien ajaksi, kunnes ovat täysin kovettuneita. Tämän jälkeen ylimääräiset kannattaa pakastaa, jotta säilyvät tuoreempina pidempään.

Ensimmäinen testikäpylelu kelpasi meillä ihan muutamien sekuntien kuluessa ilman mitään kyseenalaistuksia ja hyvältä näytti maistuvan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti