maanantai 18. helmikuuta 2013

Hirssijemma kissanpalloista


Muovisista kissanpalloista syntyy vaivattomasti kätevä lelu kaikille pienille papukaijoille ja suoranokille. Sopivia kissanpalloja löytää melkeinpä jokaisesta eläinkaupasta sekä monien isompien markettien eläintarvikeosastoilta. Pallot ovat edullisia ja pienten lintujen käsittelyssä kuta kuinkin ikuisia, sillä pienellä nokalla niitä ei saa pureskeltua rikki kovin nopeasti. Lisäksi pallot ovat täysin pestäviä.

Tarvikkeet:

  • Kissojen muovipalloja
  • Sisalia tai nahkanauhaa, myös ohut ketju käy hyvin
  • Mattoveitsi tai katkaisupihdit


Ensimmäiseksi palloihin täytyy saada tehtyä täyttöaukot, sillä tämä helpottaa lelun käyttöä huomattavasti. Tee aukot pallojen sivuihin tai päätyihin katkomalla hieman muovipinnoja mattoveitsen tai katkaisupihtien avulla. Muovi on ohutta ja katkeaa suhteellisen helposti, mutta kannattaa olla silti hyvin varovainen, ettei riko palloa tai sormeaan. Pienoismalliharrastajana mattoveitsen käyttö sujuu itseltäni ongelmitta, mutta mikäli aiempaa kokemusta muovin leikkaamisesta ei ole, kannattaa harkita mieluummin katkaisupihtien käyttöä.


Kunhan sopiva aukko on muodostunut, kannattaa leikkuukohdat vielä käydä läpi sormen kanssa ja varmistaa, ettei teräviä kohtia jäänyt.

Kuvassa täyttöaukko on tehty pallon päätyyn.Täyttöaukon kautta saa poistettua pallon sisällä olevan kulkusen.Koska muovikiekkoja sattui vielä varastoissani olemaan, tahdoin tehdä lelun tällaista apuna käyttäen. Kiekon keskustaan laitoin sisalnarun, johon tuli toiseen päähän tyhjä lankarulla pähkinäaivoisen linnun ihasteltavaksi (tilalla voi käyttää mitä tahansa muuta puupalikasta alkaen). Suoranokilta tämän toki voi jättää pois.
Lankarullan kiinnitys hoitui solmun avulla, väliin laitoin vielä yhdestä pallosta täyttöaukkoa tehdessäni irroittamani osan. Hieman lankarullan yläpuolella on toinen solmu, jottei muovikiekko tipahda lankarullaan kiinni. Tämä toki on makukysymys tahtooko sen tipahtavan vai ei.


Pallot pujotetaan sisaliin niin, että täyttöaukko jää halutulle puolelle.

Mikäli itseltä ei löydy näissä kuvissa esiteltyjä muovikiekkoja tai muuta vastaavaa, voi lelun tehdä hyvin myös tällä idealla, eli pallot pujotetaan naruun, alapäähän tehdään solmu ja yläpäähän lenkki ripustamista varten. Tarvittaessa/halutessa pallojen väliin voi tehdä solmuja, jotteivat ne ole kiinni toisissaan.

Ja toki pallot voi hyvin ripustaa myös jokaisen yksittäin lyhyen narunpätkän avulla tai vaikka tökätä oksanpätkään ihan sellaisenaan.


Kiekkoa käyttäessä narun pää työnnetään kiekossa olevan reiän läpi ja tämän jälkeen päähän tehdään solmu. Naru katkaistaan hieman ensimmäisen pallon alapuolelta ja solmitaan. Sama toistetaan loppujen pallojen kohdalla.

Sitten vain hirssit sisälle ja lelu häkkiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti