Aikaisemmin linnuille tuli elektronisilla liittimillä varustetut kannat, jotka kiinnitettiin kattoon, jotta valo tulisi mahdollisimman ylhäältä ja leviäisi kaikkialle. Elektronisten liitäntälaitteiden hyöty tavallisiin kuristimiin verrattuna on merkittävä: lampun vilkunta muuttuu niin nopeaksi, ettei mikään elollinen olento enää pysty sitä havaitsemaan.
Normaalisti lamppu vilkkuu, eli syttyy ja sammuu noin 50 - 100 kertaa sekunnin aikana. Ihmissilmä ei tätä havaitse, mutta koska linnut näkevät enemmän kuvia sekunnissa kuin me, näkevät ne tämän täysin selvästi. Syttyy, sammuu, syttyy, sammuu, syttyy, sammuu... Pidemmän päälle mahtanee rasittavaksi käydä ainaisessa diskossa eläminen? Vaikkei ihmissilmä tätä eroa huomaakaan, on erilaisissa tutkimuksissa kuitenkin huomattu ihmisaivojen siihen pystyvän. Vilkkuvan valon alla tarkkuutemme ja nopeutemme kärsii ja lisäksi saamme päänsärkyjä useammin. Voiko linnullekin tulla päänsärkyä vilkkuvasta valosta? Eiväthän ne sitä osaa meille kertoa. Elektroninen liitin saa lampun syttymään ja sammumaan 30 000 kertaa sekunnissa, tässä valaistuksessa ihmistenkin oireet katoavat ja saamme paremman keskittymiskyvyn.
Vaikka linnuilla aiheesta tehdyt tutkimukset vaihtelevatkin, joissain huomataan, etteivät linnut välitä vilkunnasta kun taas toisessa huomataan lintujen saavan korkeammat stressitasot tai jopa epilepsiakohtauksia, ovat pelkästään ihmisellä havaitut positiiviset hyödyt mielestäni riittävä syy siihen, miksi koin tarvetta vaihtaa lamput. Mitään haittaa kun näistä lampuista ei voi olla, korkeintaan pelkkiä hyötyjä. Joten otetaanpa meille yksi kappale hyötyjä, kiitos.
Pienet evakossa remontin ajan. |
Lamput paikoillaan. Johdot on vielä siistimättä kuvanottohetkellä. |
Yleiskuvaa heijastimien kanssa. |
Ihmissilmään huone tuntui pimentyvän, kun valo ei enää karannut kattoon, mutta luulen lintujen olevan täysin eri mieltä tästä asiasta. Ja toisaalta eipä sillä ole edes väliä, pimentyikö loppuhuone oikeasti, pääasia kuitenkin on, että suurin osa valosta on siellä, missä linnut viettävät eniten aikaansa, eli nimenomaan siellä häkissä.
Vasen puoli ilman heijastinta, oikealla jo asennettuna. |
Molemmat heijastimet asennettuna. |
Lamppu heijastimineen. |
Lamppuja selaillessa varsin kivan mittarinkin: Valaistusmittari, joka on tarkoitettu mittaamaan digikuvista valaistusvoimakkuutta, eli luksi-arvoa. Mittariin lähetetään kuva, jossa ei esiinny lamppuja tai ikkunoita, esimerkiksi pelkästä seinästä napattu kuva. Ja tuloksena saa kuvan luksit. Tuskin tuolla mitään maailman tarkinta arviota saa, mutta suuntaa-antavatkin riittävät vallan mainiosti. Kannattaa ottaa kuvia eri puolelta huonetta ja eri vuorokaudenaikoihin ja sitten vertailla näitä keskenään, näin alkaa saamaan parhaiten käsitystä siitä, millainen valaistus lintujen luona on. Meillä on lintuhuoneessa noin 450 luksia, joka saavutetaan kolmella 120cm pitkällä lintulampulla. Parannettavaa on siis vielä ja reilusti, sillä linnut menettävät värinäkönsä jo niinkin aikaisin kuin 400 lx valaistuksessa. Yritän valaistussuunnittelulla päästä siihen tilanteeseen, että lintuhuoneessa olisi ainakin 600 lx, mieluusti jopa enemmänkin, päivänvaloon verrattuna kun tuokaan ei ole vielä mitään. Todellinen koe nähdäänkin sitten ensi talvena, kun ulkoa tulevaa valoa ei saa hyödynnettyä ollenkaan ja linnut ovat pelkkien lamppujen varassa.
Tästä se projekti valmistuu ja linnut arvostavat. :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti