maanantai 21. tammikuuta 2013

Namiorsi


Jälleen kerran on yksinkertaisen ja edullisen virikkeen vuoro. Tosin vaikka tämä namiorsi onkin yksinkertainen toteuttaa, tarjoaa se linnuille iloa päivästä toiseen. Virike sopii kaikille suora- ja koukkunokille kokoon ja lajiin katsomatta.
Hintaa lelulle ei tule käytännössä katsoen mitään, sillä ainoat kustannukset tulevat kierretangosta, siipimuttereista, aluslevyistä ja pienestä tilkasta liimaa. Käytin itse rosterista kierretankoa ja siipimuttereita, nämä ovat kalliimpia (tanko n. 5e/metri ja siipimutterit pari euroa, 25 kappaletta), sinkityt maksavat huomattavasti vähemmän. Yhdellä metrin tangolla tekee helposti kymmenenkin lelua.
Luonnollisesti siipimutterit ja aluslevyt voi vaivatta uusiokäyttää, eli niiden kustannukset jäävät olemattomiksi.

Tarvikkeet:
 • Linnun kokoon sopiva pätkä turvallista puuta, tässä käytetty koivua
 • Kierretankoa
 • Siipimuttereita, jotka ovat samaa kokoa kuin kierretanko (tässä molemmat M4)
 • Katkaisupihdit tai rautasaha
 • Viila
 • Puuliimaa
 • Aluslevyjä
 • Porakone 

Aloita valitsemalla linnullesi sopiva orsi. Isommalle linnulle kannattaa ottaa paksumpi keppi, kun taas pienemmille sopii ohuemmatkin. Orsi saa olla epätasainen tai vänkyrä, tee vaikka useampi erilainen nähdäksesi, mikä osoittautuu kivoimmaksi lintujen mielestä.

Poraa orren toiseen päähän kierretangon kokoa vastaava reikä. Reiän kannattaa olla muutamia senttejä syvä, jotta kierretanko pysyy siellä kunnolla. Tee reiästä mieluummin liian napakka kuin liian löysä.

Työnnä kierretanko reikään ja merkitse siihen katkaisukohta parin sentin päähän orren ulkopuolelle. Katkaise kierretanko ja laita se syrjään.Poraa tämän jälkeen orren joka puolelle pieniä reikiä (varmista, ettei kierretanko ole lelun sisällä, ettei käy vahinkoa!) Osa rei'istä voi mennä koko orren läpi ja osa voi olla matalempia. Voit hyvin käyttää erikokoisia poranteriä. Valitse terien koko sen mukaan, mitä herkkuja olet aikeissa käyttää.

Kun poraukset ovat valmiita, laita myrkytöntä liimaa (esim. Eri Keeper) kierretankoa varten tehtyyn reikään ja työnnä tanko sinne. Pyyhkäise ylimääräiset liimat pois. Jätä lelu kuivumaan seuraavaan päivään.


Viilaa kierretangon ulosjäänyt pää mahdollisten terävien kohtien varalta, jotta linnut eivät satuta itseään. Isojen kaijojen kanssa kannattaa varmuuden vuoksi viilata lelun sisäpuolellekin tuleva pää, mutta pienten kanssa tämä ei niin tarpeellista ole.Kiinnitä lelu aluslevyjen ja siipimutterin avulla häkin pinnoihin, täytä se herkuilla ja päästä linnut tutkimaan!

Käytän itse lelussa hirssin varresta nypittyjä pieniä hirssikimppuja ja kuivattuja papaijanpaloja.

Muista täyttää myös orren alapuolelle jäävät kolot, jotta linnuilla on vaikeampiakin paikkoja herkkujen etsimiseen.

Tehdessäsi lelua papukaijoja varten, kannattaa osa rei'istä porata kokonaan läpi ja ripustaa niihin sisalin avulla erilaisia leluja, kuten puupalikoita, käpyjä tai (korkkisia) pullonkorkkeja. Suoranokille nämä ovat turhia, ellei toki tahdo käyttää pullonkorkkia tai puupalikkaa haasteellisempana paikkana namille, kuten allaolevissa kuvissa on tehty. Sisalpätkät voivat kuitenkin innostuttaa joitain suoranokkia pesintään, joten täysin varauksetta sen käyttöä en suosittele.

Tämä lelu on meillä hyvin ahkerassa käytössä kaikkien suoranokkien kanssa. Jopa jokaikinen kanarialintu innostuu tästä.
1 kommentti:

 1. Tägäsinpä teikäläisen moiseen. ^^ http://shadow-selves.blogspot.fi/2013/02/paljastuksia.html

  VastaaPoista