lauantai 3. joulukuuta 2011

Lintunamit hamppuvoista


Nämä helppotekoiset ja terveelliset lintuherkut valmistuvat nopeasti vähistä aineista ilman lisäaineita tai muita inhotuksia. Halutessaan kaikki ainekset pystyy hankkimaan luomuna. Namien pohjana on hamppuvoin ja hunajan sekoitus, hamppuvoin tilalle voi tehdä voita samalla reseptillä mistä tahansa muusta öljyisestä siemenestä tai pähkinästä. Otathan kuitenkin huomioon oman lajisi ruokintasuositukset, sillä vaikka rasvat ovatkin välttämättömiä linnuille, niiden päivittäinen tarve eroaa huomattavasti eri lajien välillä. Syötä nameja siis lintusi tarpeet huomioon ottaen.

Valmiit namit voi tarjoilla kätevästi herkkutikkuihin tai sisalnaruun ripustettuina, piilotella namijemmoihin tai tökkiä oksanpätkiin tai miksipä ei vaikka jättää pienemmiksi ja tarjoilla linnulle palkinnoksi ihan sellaisenaan. Hyödynnä myös häkin vaikeimpia paikkoja, jotta linnut saavat mukavaa puuhaa tavoitellessaan herkkuja.

Hamppuvoi

400g kuorittuja hampunsiemeniä
4 rkl vettä
1 tl öljyä

Laita hampunsiemenet tehosekoittimeen. Lisää joukkoon vettä ja öljyä. Sekoita. Lisää tarvittaessa vettä, jos tahna tuntuu liian paksulta eikä meinaa sekoittua. Tahnasta ei kuulu tulla juoksevaa, vaan ennemminkin jäykkää.


Namit

Perusainekset:
  • 400g hamppuvoita (eli ylempänä valmistettu annos)
  • n. 100g hunajaa
Lisukkeet:
  • 2 tl spirulina -levää
  • 1 rkl hamppuproteiinijauhetta
  • 4 rkl jauhettuja siemeniä TAI kuivatuista marjoista/hedelmistä tehtyä jauhetta
  • pähkinöitä tai lisukesiemeniä (chia -siemeniä, hampunsiemeniä, pähkinänpaloja...)
  • linnun omaa siemensekoitusta ja/tai pellettejä
  • halutessa kuivattuja marjoja tai hedelmiä  

Sekoita hunaja hamppuvoihin. Lisää sekaan halutessasi spirulinaa ja hamppuproteiinijauhetta.
Sekoita joukkoon siemen/marja/hedelmäjauhe (tämä toimii jauhojen tavoin, eli kiinteyttää seosta ja tekee siitä helpommin muotoiltavaa). Lopuksi sekoita joukkoon vielä linnun omaa siemensekoitusta tai pellettejä ja halutessasi lisukesiemeniä, pähkinöitä ja/tai kuivattuja marjoja tai hedelmiä. Jätä siemeniä ja lisukesiemeniä/pähkinöitä jonkin verran päällystämiseen.


Muotoile taikinasta haluamiasi palasia. Voit ottaa nokareen taikinaa ja pyöritellä sen palloksi tai vaikkapa taputella kaiken tasaiseksi ja leikata sitten piparimuotilla paloja. Voit myös päällystää taikinalla puutikkuja, joihin saa kätevästi ruuvattua koukut helppoa ripustamista varten.

Pyörittele valmiit palaset siemensekoituksessa. Voit pyöritellä palaset myös esimerkiksi siemenjauheessa, kuivatuissa hedelmissä tai jättää vaikka kokonaan päällystämättä.


Valmista! Jätä palat kuivahtamaan esimerkiksi leivinpaperin päälle. Palojen koosta riippuen kuivumiseen voi mennä parikin päivää. Herkut voi toki tarjota vaikka heti, mutta kuivattaminen saa ne pysymään muodossaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti