perjantai 3. elokuuta 2012

Munakennoketju


Muistin yhtäkkiä, etten ole koskaan muistanut esitellä yhtä Caron lempileluista. Nimittäin ketjuun ripustettuja, pähkinöillä täytettyjä kananmunakennoja.

Lelu on nopea ja yksinkertainen tehdä, eikä siihen tarvita mitään muuta kuin muutaman kananmunakennon, nameja (tai muuta, mitä lintu tykkää kaivaa esille), pätkän ketjua, pari kiinnikettä, stopperin ja sakset tai puukon. Mikäli lelun vaikeusastetta tahtoo nostaa tarvitsee lisäksi esim. sanomalehteä, pahvinpaloja tai vastaavaa, joita voi käyttää kennojen täytteinä, jotta herkkujen etsiminen vaikeutuu. Kannattaa kuitenkin aloittaa yksinkertaisesti, tai koota lelu lintujen nähden, jotta ne hoksaavat lelun idean ja kiinnostuvat siitä.

Lelu sopii erittäin hyvin kaikille suurille papukaijoille, joskin monet pienetkin papukaijat voivat tällä leikkiä, kunhan omistaja huolehtii, ettei kennot aiheuta ei-toivottua pesintävirettä esittämällä "pesäkoloa" tai aiheuta mitään vaaratilanteita. Ainakin omat ruusukaijaseni leikkivät munakennoilla kiltisti.

Ketjun koko kannattaa valita linnun koon mukaan, lenkin on hyvä olla niin suurta, ettei linnun varvas voi sen väliin jumittua, mutta niin pientä, ettei lintu mahdu työntämään siitä päätään tai koko jalkaansa.


Käytän itse kiinnikkeenä erittäin käteviä pikalenkkejä. Sakkelitkin toimivat hyvin, mutta pikalenkeissä on se etu, että lelu saattaa jäädä vielä roikkumaan, vaikka lintu saisikin kiinnikkeen ruuvattua auki. Lisäksi näitä lenkkejä saa ostettua ruostumattomasta teräksestä valmistettuna, joskin perinteiset sinkityt ovat halvempia. Toisaalta kerran ostettu läjä kestää aika pitkään muutaman linnun käytössä, että ehkei näiden rosteristen kanssa sentään kenenkään talous kaadu.


Jottei kennot tulisi ketjusta läpi, tarvitaan pohjaan jotain stopperiksi. Yksinkertaisimmillaan stopperina toimii puunpalikka, johon on ruuvattu silmuruuvi ja koko komeus on kiinnitetty ketjuun pikalenkillä. Vaikka lintu syökin puupalikkaa ajan kanssa, on se helppo ja halpa vaihtaa uuteen samanlaiseen.


Jokaiseen kennoon tökätään reikä saksien tai puukon avulla. Reiän ei tarvitse olla kovin suuri, riittää, että ketju mahtuu siitä nippanappa. Itse pelkästään lyön sakset läpi ja tämä työvaihe on valmis, en siis sen kummemmin käytä aikaa reiän viimeistelyyn.

Sitten vain pujotellaan ketju munakennojen läpi:

Ketju tulee reiästä sisään...

... ja menee kannen valmiista aukosta ulos.

Tässä vaiheessa kannattaa muistaa laittaa herkut lelun sisälle. Sitten vain suljetaan kansi ja toistetaan alusta uuden kennon kanssa.

Käytän itse herkkuina lintuni suuresti rakastamia kuorellisia pähkinöitä, mutta näihin käy aivan yhtä hyvin mikä tahansa muu hirssistä siemensekoitukseen tai kuivattuihin hedelmänpaloihin. Luonnollisesti näissä käytettävän ruuan kannattaa olla sellaista, ettei se pilaannu kovin helposti tai kastele kennoa, ettei kenno pääse homehtumaan.
Syödyt kennot voi täyttää uudelleen, mikäli lintu nämä suunnilleen ehjäksi jättää. Jos ei, niin kennot voivat hyvin olla paikoillaan sen aikaa, että lintu on tyhjentänyt niistä jokaisen ja sen jälkeen lelun voi ottaa pois ja vaihtaa uudet kennot tilalle. Tuttavat ja sukulaiset kannattaa pyytää apuun kennoja keräämään, sillä parhaimmillaan niitä saa kulumaan aika kovaa tahtia, etenkin jos lintu syö kennoista suuren osan päivittäisestä ruuastaan.

Kennojen koolla ei ole lelun kannalta mitään merkitystä, pieniä ja isoja kennoja voi hyvin käyttää sekaisin. Tyhjät kennot kannattaa säilyttää avattuina päällekkäin pinkattuna, sillä näin ne vievät kaikista vähiten kaappitilaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti