torstai 16. elokuuta 2012

Lampusta lintulamppu


Sattuipa tuossa eilen jännä juttu. Olin viemässä postin mukana tulleita mainoksia roskiin lehtikassiin kun silmään iskikin Kodin Ykkösen kuvastosta eräs kattovalaisin. Se oli kolmeosainen ja siinä oli yhteensä kuusi lamppua, joita pystyy kääntelemään mihin suuntaan tahansa. Kaikki johdot ovat siististi metallitangon sisällä, nokkien ulottumattomissa. Lamppu oli vielä tuntuvassa tarjouksessa, normaalihinta 150e ja nyt 50e, ei siis yhtään paha niin isosta lampusta. Ja niinhän siinä sitten kävi, ettei aivoissa nakuttanut kuin vain ja ainoastaan yksi ajatus: lintuhuoneeseen!

Näin jo sieluni silmillä miten lamppu tulee asentaa lintuhuoneen kattoon ja miten se siitä valaisee mukavasti joka puolelle huonetta. Päivänvalolamppuja saa E14-kantaisina, joten sekään ei tulisi tuottamaan mitään ongelmaa. Tämä lamppu on saatava!

Mukaan tarttui sisustustarrojakin... luonnollisesti kanarialintuaiheisia.
Olisin lähtenyt juoksemaan kauppaa kohti vaikka samantien, mutta valitettavasti tarjoukset alkoivat vasta tänään. Tuli siis levoton ilta ja miltei uneton yö, kun ainoa mielessä pyörivä asia oli se, miten hienon lampun linnut saisivat ja miten niillä olisi niin paljon valoisampaa. Onneksi aamukin koitti viimein ja heti aamukahvin jälkeen suuntasinkin kiireellä valaisinkaupoille. Olin vähän huolissani siitä, paljonko näitä lamppuja on ylipäätään myytävänä ja ehtiikö ne loppumaan, mutta ilokseni pelkoni olikin täysin turha. Lamppuja oli saatavilla runsaasti, eikä ihmiset näyttäneet edes niiden luona parveilevan. Toki mielikuvissani mummolauma taisteli verissäpäin viimeisistä lamppupaketeista; minun lintulampustani ja lintuni jäisivät ilman!

Näin sitten iloisena hyppelehdin kotia kohti ja siellä alkoikin tämän kirjoituksen varsinainen aihe, eli tavallisen lampun tuunaus lintulampuksi!

Lamppu kasattuna.
Koska valaisimen tangot tulevat hieman irti katosta, tulee tähän lintujen mielestä aivan selvästi niille tarkoitettu orsi. Eihän tuohon monen sentin rakoa jää, mutta eivätpä peipot isoa tarvitsekaan mahtuakseen istumaan. Koska on täysin selvää, että linnut tässä tulevat aikaansa viettämään, tein lintujeni kanssa sopimuksen: ne saavat istua lampun päällä sillä ehdolla, että se touhu kuluttaa kynsiä samalla.

Päädyin siis päällystämään tangot kahdeksanmillisellä sisal-narulla (ohuempi olisi kelvannut hyvin, mutta ei sattunut kaapissa olemaan tällä kertaa). Narut kiinnitettiin tankoon nippusiteiden avulla, joiden ylimääräiset päät leikattiin pois. Leikkuukohta vielä hiottiin viilan kanssa, jottei tähän jäisi vahingossakaan terävää muovinpalaa. Sisalin jälkeen tankojen jatkeeksi tuli vielä orrenpätkät, nämäkin näppärästi kahdella nippusiteellä kiinnitettynä ja leikkuukohdat hiottuna.


Lopputuloksesta tuli suorastaan hieno! Nyt linnut voivat luvallisesti istuskella lampun päällä ja tanko on mukava jaloille ja kuluttaa kynsiä. Toteutin tässä yksinkertaista nyrkkisääntöä - jos et voi estää jotain toimintaa, tee siitä sallittua ja turvallista. :) Sen lopputuloksena siis syntyi ihan oikea lintulamppu! Lintutalouden arjen designiä parhaimmillaan. Ja paljon, paljon yksinkertaisempaa kuin se, että yrittäisi estää lintujen pääsyn huoneen korkeimmalle paikalle, minne ne luonnostaan tahtovat.

Huomautukseksi vielä tähän loppuun, että lampussa on toistaiseksi paikoillaan mukana tulleet lamput, joissa on pidempää lintukäyttöä ajatellen väärät kelvinit. Minulla ei kuitenkaan tällä hetkellä ole yhtään E14-kantaista päivänvalolamppua, joten toistaiseksi nyt sitten nuo. Yritän jo ensi kuussa saada ostettua nuo päivänvalolamput, niin saisi mahdollisimman nopeasti hyvät. Onneksi vielä on hyvin valoisaakin, niin tuskin edes pahemmin pidän tuota päällä, kun ulkoa tulee valoa. Talveen mennessä täytyy kunnolliset lamput saada, koska sitten tuo tulee päivittäiseen käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti